Thursday, August 9, 2012

Resepi Bubur Nasi @ Moi Sempoi ....

Salam semua...

Dah lama tak menulis blog... baru perasan yg blog sy 'kurang jiwa'... hehehe mungkin bnyk sgt pikio hal dunia...so sy ingat lepas ni sy nak menulis psl masak2...utk menyuburkan lagi semangat memasak sy yg agak 'kureng'... lepas kawen ni lagila sy kne rajin sbb hubby suka makan dan dia lg prefer air tangan sy yg masak...so kne polish la skill memasak ni... :)

saya suke blaja masak dari pemerhatian...dan suke gak mintak resepi dr kwn2 dan intai2 resepi dr blogger lain... then alter skit2 ikut mana yg senang ... sbb sy suke guna ape je yg ade kat dapur dr nak g kedai beli... kdg2 malas gak benornye so resepi org tu sy main tukar2 gak ikut suke ati... and of cos, sy blaja masak dr mak sy sbb mak is d best chef in d world hehehehe

konsep masak - janji sedap hehehe sebab ikut petua hubby , cukup garam gula,sedap le masakan. so, memikiokan hubby agak 'high taste' gak dr segi rase, so sy suke msk2 yg simple2 je janji sedap.... slalu gak tak bape sedap tp nsb bek die makan je hehehehe

So, Resepi yg sy nak kongsi harini ialah Bubur Nasi/Moi. Saya tak penah buat pun, first time buat so caranya sy ambik kat blog dan tanya mr hubby sbb dia pandai gak masak2... so kwn2, ini bahannye ye:



Menu Berbuka - 9 Ogos 2012 (Khamis)
Bubur Nasi @ Moi Sempoi

Bahan A:

Nasi - 1 pot - cukup untuk 4 orang makan
Air - 1 liter +++ (banyak pun takpe)
Halia Hiris/hancur - 2 cm (nak banyak pun ok)
Ayam /Daging - 100 grm potong kecil (nak lebih pun boleh)
Kulit Kayu Manis (1), buah pelaga (2-3 biji), bunga lawang (1), cengkih (2)

Bahan B:
Serai sebatang - diketuk
Karot - potong dadu/kecil
Ubi kentang - potong dadu/kecil (kalau nak)
Lada sulah 1 sudu kecil
Garam secukup rasa

Hiasan - daun bawang, daun sup, bawang goreng, ikan bilis goreng (kalau ada)

Cara-caranya:

Rebus Bahan A sampai la jadi bentuk bubur.Kalau tak cukup air, tambah je.(Kalau kebetulan masak sup, air sup boleh campur dalam bubur, lagi best!) Api kecil je.

Lepas dah nampak lembik, masukkan Bahan B dan rebus sampai bubur masak.

Dah masak, boleh hias dengan daun bawang, daun sup, bawang goreng, ikan bilis goreng kalau ada. Kat rumah saya mmg ada stok bwg goreng dgn ikan bilis goreng hehehe

Then....taraaaaa.... Dah boleh makan!!!

Masa memasak - 30 minit - 1 jam (ikut og daaaa)


Selamat Mencuba!


1 comment:

Hazlan said...

Puan, saya ingin cuba. Saya nak masak buat nenek saya yang sedang sakit. Terima kasih puan n suami.